Toivakka on taantunut viime vuosikymmenet. Uudistukset ovat olleet vähäisiä ja nekin pakon sanelemia. Asiat ovat päässeet kriisiytymään. Ongelmat ovat usein lakaistu maton alle. Kritiikin esittäjät on vaiennettu. Toimintaa on leimannut vaihtoehdottomuus ja säästäminen. Tähän on saatavissa muutos. On toiminnan ja investointien aika!

 

Toivakan kannattaa investoida tulevalla valtuustokaudella kasvun edellytyksiin ja palveluvarustukseen. Kasvu turvaa palvelut Toivakassa. Investoinnit kannattaa tehdä juuri taantuman aikana. Rakentaminen maksaa noin 20 % vähemmän kuin normaaliin aikaan.

 

Haluan käynnistää päiväkodin laajentamisen mahdollisimman pian. Hanke maksaa miljoona euroa ja takaa tilat eskariryhmälle, kahdelle päiväkotiryhmälle, pienryhmille ja avoimelle päiväkodille. Tiloista on ollut pulaa jo yli vuoden päivät.

 

Palvelukeskuksen laajentaminen hoivaosastolla maksaa miljoonan. Näin palvelutalolla jo olevia vanhustentukiyhdistyksen tavallisia asuntoja ei tarvitse muuttaa hoivatiloiksi. Yhdistyksen tiloissa olevat pienet kosteusvauriot ja puutteet ilmanvaihdossa on korjattava ensi tilassa. Mutta kunnan rahalla, koska yhdistys on velkasaneerauksessa. Jo vuosia jatkunut asukkaiden ja työntekijöiden terveyden vaarantaminen on lopetettava.

 

Leppärannan kaava-alueen kunnallistekniikka on järkevämpää rakentaa ensi vuonna kerralla suunnitellun kahden vaiheen sijaan. Tämä säästää merkittävästi kustannuksia ja lisää alueen houkuttelevuutta. Samalla on alueelle johtava Leppävedentie ja Rantatie kunnostettava vastaamaan nykyaikaisia vaatimuksia. Reilu miljoona euroa riittää tähän hankkeeseen.

 

Nelostie on Toivakan noloustie. Emme ole kyenneet vuosikymmenienkään aikana saamaan yritysaluetta tien varteen. Tämä puute on korjattava aktiivisella maanhankinnalla käyttäen hyväksi tarvittaessa kaikkia lain suomia mahdollisuuksia. Mahdollisesti jopa kymmenien hehtaarien yritysalueiden ostoon ja kunnallistekniikkaan on varattava miljoona euroa. Alueen yleiskaava etenee Leppärannan kaavan tavoin tosi hitaasti!

 

Myös muita uusia kaava-alueita on otettava työn alle tulevalla valtuustokaudella. Näihin on varattava miljoona euroa. Omakotitalonäyttely (www.omakotitalonayttely.fi) kannattaa järjestää Toivakassa 2011. Tätäkin asiaa on paloiteltu kunnassa jo yli vuosi.

 

Toivakassa on huutava pula vuokra-asunnoista. Juuri laman aikana kysyntä vielä kasvaa. Vuokra-asuntoja on syytä rakentaa keskimäärin vuosittain noin kymmenen. Nämä maksavat lähes neljä miljoonaa euroa.

 

Jäähalli-uimahallin rakentamishanke ei ole käynnistynyt, vaikka 16 valtuutettua jätti aloitteen jo helmikuussa. Hanke maksaa noin 5 miljoonan euroa. Se toisi hyvinvointia ja kasvua vuosikymmeniksi. Esimerkiksi Toivakkaa pienemmät Kannonkoski ja Tarvasjoki ovat omat hankkeensa toteuttaneet.

 

Vesi- ja viemäriverkosto, katuvalot, päällysteet, tiet, rakennukset jne. kaipaavat säännöllistä peruskorjaamista, joihin on varattava valtuustokaudella noin kaksi miljoonaa euroa.

 

Edellä esittämät tulevan valtuustokauden investoinnit maksavat reilu 15 miljoonaa euroa. Raha ei ole kassassa, vaan se on pääosin lainattava. Summa ei suista Toivakkaa talousahdinkoon, mutta riittämätön väestöpohja sen voi tehdä. Summa saadaan takaisin tonttienhinnoissa, vuokrina, asukkaiden ja yritysten tuomina tuloina sekä hyvinvoinnin paranemisen kautta.

 

Lainaa valtuustokauden jälkeen Toivakassa olisi alle 5000 euroa asukas. Siis yli 300 euroa vähemmän kuin viime vuonna oli Muuramessa tai Jyväskylässä (konsernivelka). Toivakassa on nyt reilu 800 euroa per asukas konsernivelkaa.

 

Haluan toteuttaa nämä hankkeet ja monet muut asiat puolueettomasti kaikkien toivakkalaisten parhaaksi.

 

Juha Juusela

valtuustoehdokas (SIT, siis oikea sitoutumaton)

www.toivakansitoutumattomat.com