Tämä ratkeaa sunnuntain vaalissa. Keskisuomalainen uutisoi osuvilla otsikoilla "Pakka menee sekaisin Toivakassa" ja "Kaasua ja jarrua rahankäytössä" Toivakan tilanteesta. Mielestäni pakka on jo sekoitettu ja kortit jaetaan nyt uudelleen vaaleissa.

 

Ehdokasasettelun perusteella on mahdollista tulla suuria muutoksia. Keskisuomalaisen leikkimielisessä varjovaalissa on annettu jo lähes 16000 klikkausta toivakkalaisille ehdokkaille. Oikeissa vaaleissa toivon kuntamme 1900 äänioikeutettua antavan ainakin 1330 ääntä, jolloin äänestysprosentiksi tulisi komea 70. Viime vaaleissa luku oli 64.

 

Jos oikeat vaalit menisivät varjovaalin mukaisesti, vaikka se ei kykene todellista tulosta ennustamaan, niin paikkajako olisi seuraava: SDP 7 (+1 viime vaaleihin verrattuna), Kesk 4 (-6), SIT 4 (+4), KOK 3 (+2) KD 2 (-1) ja VAS 1 (+-0).

 

Ostaisitko sian säkissä?

 

Vain osa ehdokkaista on kertonut omista tavoitteistaan. Vielä harvempi on tehnyt oman vaaliesitteen, nettisivut tai blogin. Yleisintä on Ylen vaalikoneeseen vastaaminen, mutta senkin on tehnyt vain 20 yhteensä 49 ehdokkaasta. Moni tyytyy puolueen esittämin tavoitteisiin, koska ryhmäkuri pitää siitä huolen.

 

Me sitoutumattomat yhteislistan ehdokkaat emme toimi näin. Olemme aktiivisesti pyrkineet kertomaan omista tavoitteistamme dokumentoidusti (kts. mm. nettisivut ja vaalikoneet).  Omat henkilökohtaiset tavoitteemme eivät jää vain vaalilupauksiksi. Laitamme itsemme peliin niiden saavuttamiseksi. Emme käytä ryhmäkuria emmekä halua kuntaliitosta.

 

Toivakan potentiaali käyttöön investoinneilla!

 

Toivakan kannattaa investoida tulevalla valtuustokaudella elinvoimaisuuteen. Kasvu turvaa palvelut Toivakassa ja kunnan itsenäisyyden. Investoinnit kannattaa tehdä juuri nyt, koska rakentaminen on halpaa.

 

Haluan käynnistää päiväkodin laajentamisen mahdollisimman pian.

 

Palvelukeskusta on laajennettava hoivaosastolla ja tehtävä myös muut parannukset rakennukseen.

 

Leppärannan kaava-alueen kunnallistekniikka on järkevää rakentaa ensi vuonna kerralla suunnitellun kahden vaiheen sijaan.

 

Nelostie varteen on saatava yritysalueita aktiivisella maanhankinnalla käyttäen tarvittaessa hyväksi kaikkia lain suomia mahdollisuuksia. Myös muita uusia kaava-alueita on otettava työn alle.

 

Omakotitalonäyttely (www.omakotitalonayttely.fi) kannattaa järjestää Toivakassa 2011.

 

Toivakassa on huutava pula vuokra-asunnoista. Juuri taantuman aikana kysyntä vielä kasvaa. Vuokra-asuntoja on syytä rakentaa keskimäärin vuosittain noin kymmenen.

 

Peräti 16 valtuutetun aloite jäähalli-uimahallista on toteutettava. Hanke toisi hyvinvointia ja kasvua vuosikymmeniksi.

 

Myös vesi- ja viemäriverkosto, katuvalot, päällysteet, tiet, rakennukset jne. kaipaavat säännöllistä peruskorjaamista. Myös muita investointeja tarvitaan ja voidaan tehdä.

 

Palvelut turvataan investoinneilla

 

Edellä esittämät tulevan valtuustokauden investoinnit maksavat reilu 15 miljoonaa euroa. Raha on pääosin lainattava. Laina ei suista Toivakkaa talousahdinkoon, mutta riittämätön väestöpohja sen voi tehdä. Kustannusten nousu on katettavissa suurella väestön kasvulla, joka lisää tuloja.

 

Lainaa valtuustokauden jälkeen olisi alle 5000 euroa asukas. Siis yli 300 euroa vähemmän kuin viime vuonna oli Muuramessa tai Jyväskylässä (konsernivelka). Nyt sitä on noin 800 euroa.

 

Kuuluuko ehdokkaasi kaasuttajiin tai jarruttajiin?

 

Ei siis ole aivan sama ketä henkilöä ja ryhmää äänestät. Ryhmämme on ainoa, jonka kaikilla ehdokkailla jalka on kaasulla, mutta ei kuitenkaan kuntaliitosasiassa. Me olemme myös puolueiden käyttämän ryhmäkurin ulottumattomissa.

 

Äänestäkää, sillä näissä vaaleissa ratkaistaan toivakkalaisten tulevaisuus mahdollisesti lopullisesti!